Møsbrømlefse fra Salten |
|
På verdensveven lå lefseoppskrift fra Salten Slektshistorielag, møsbrømoppskrift på tradisjoner.no og beskrivelsen var lagt ut av Nordnes camp og bygdesenter i Saltdalen.
Møsbrømlefsa er stor og tynn og stekes på takke. Ved servering smøres lefsa inn med en slags prim; møsbrøm. Litt sukker strøs over og den legges på takka. Når lefsa er gjennomvarm, legges 1 ss smeltet smør og 1 ss rømme på midten. Brett sammen og server den varm. Saltenværingen spiser den med fingrene, men gaffel og kniv er lov ! |
Ingredienser |
|
Lefse: 2 kopper helmelk 2 kopper kulturmelk 1/2 kopp smør 1/2 kopp sirup 2 ss hjortetakksalt 750 g hvetemel
Møsbrøm (til 20 leiver): 1 liter melk 400 g brunost(fløtemysost) 4 ts farin 1/2 ts salt 2 dl melk 6 ss hvetemel
|
|
Slik gjør du |
Lefsene: Smelt smøret, ha i melka og sirupen. Tilsett mel og hjortetakksalt, "rot fort isammen" ellers blir deigen seig. Lag passende emner som kjevles ut med riflet kjevle til runde leiver.Stek de på takke.
Møsbrømen: Skjær opp fløtemysost i en kasserolle, tilsett melk til det står jevnt med osten.Sett over svak varme til osten er helt smeltet og er kommet til kokepunktet. Rør mens det koker opp. Smak til med sukker og jevn med hvetemel og melk. Kok i 10 minutter.
|
Kilde: ho Wenche |
|