Tilbake

Fastelavnsboller

Oppskrift fra FAMILIEN. Litt mer jobb enn med mange andre bolleoppskrifter, men DET ER VERDT DET! Bollene er fantastisk fluffy, myke og lekre,og mislykkes aldri. Hvis du vil ha mindre boller, evt til små barn, deler du bare opp deigen i flere emner. Og ang, fyll, du trenger ikke bruke marsipan, det blir like godt uten, kanskje litt friskere, men marsipan er jo tradisjon til fastelavn. Og du trenger heller ikke bruke fyll idet hele tatt. Du kan bruke dem til vanlige boller. Kommentar fra Kakemonsen.no: Vi laget gjærdeigen på vanlig måte når vi laget bollene på bildet. Vi smeltet smøret og rørte sirupen i, blandet dette med lunken melk og blandet deigen på vanlig måte.
Ingredienser Bilde
Til 18 store boller trenger du:
100 g smør, romtemp.
1/2 dl lys sirup el 1 dl melis
2 eggeplommer. NB!Ta vare på hvitene!
25 g gjær
3 dl lunken melk
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
ca 8 dl hvetemel
1/4 ts hornsalt el bakepulver
sammenvispet egg til pensling før steking
FYLL:
250 g marsipan+1-2 eggehviter ELLER tykk vaniljekrem
pisket kremfløte
PYNT:
melisdryss
Fastelavnsboller
Slik gjør du
Visp smør og sirup/melis til lys, luftig smørkrem. Visp inn en eggeplomme av gangen. Smuldre gjæren og løs den opp i melken. Hvis du istedet bruker tørrgjær, blander du den inn i 5dl av melet. Opp i melken blander du kardemomme, salt og 2ss av smørkremen. 5 dl av melet, evt med tørgjær hvis du har brukt det, blandes inn. Deigen skal være løs og jevn og heve lunt og tildekket ca 20 min.

Bland hornsalt eller bakepulver i resten av melet (3 dl). Tilsett dette og resten av smørkremen i deigen. Bland alt til en smidig myk deig.
Del deigen i 2 lengder som hver deles i 8 deler. Trill dem til glatte boller som legges på bakepapir på ovnsplate. Dekk dem til og la dem heve i ca 45 min.
Forvarm stekeovnen til 230 grader. Pensle bollene med sammenvispet egg. Stek dem midt i ovnen ca 7-8 min. Avkjøles på rist.

Fylling og pynting:
Del bollene i to. Hvis du velger å ha marsipanfyll lager du det ved å vispe marsipan og eggehvite til en smidig myk masse. Bruk gjerne en kraftig visp eller matmølle isatt hakkekniv.

Fyll bollene først med marsipan/vaniljekrem, deretter med fløtekrem. Legg toppen oppå og dryss med melis. NAM!!!
Spesielle egenskaper
Barnas favoritt, Tradisjonsmat
Kilde: titti