Mjølgamper/strøkaker |
|
Tradisjonsbakst fra Gausdal, noen kaller også kakene for gausdøler. |
Ingredienser |
|
13 (14) dl hvetemel 125 gram margarin 5 dl sukker 5 dl kulturmelk 2 ss hornsalt
Til å strø på før steking: Kanel og perlesukker |
|
Slik gjør du |
Jeg starter med 13 dl hvetemel, men må som oftest ha i 1 dl til. Margarinen smuldres sammen med hvetemelet - gjerne i kjøkkenmaskin, ha i kulturmelk, sukker og hornsalt. Elt godt sammen. Deigen blir litt klissete så man må bruke litt mel til utbakingen.
Stekes ved 200 graderpå plate kledd med bakepapir midt i ovnen i 10-15 minutter.
Del deigen i 4 emner, disse kan trilles ut som stenger som legges rett på plata og skjæres opp i stykker når den er kald eller du kan skjære pølsene i skiver - da får du store gamper. Husk å bruke litt avstand når du legger dem på plata, 2 stenger pr. plate, eller om du deler deigen i skiver bruk 3 plater. Strø på kanel og perlesukker før du setter dem i ovnen. Det gjør ikke noe om kakene flyter litt sammen, bare å skjære dem lett fra hverandre før de blir kalde.
Kakene er fine å fryse. |
Spesielle egenskaper |
Uten egg |
Kilde: Marit |
|