Jolekake fra Ål i Hallingdal |
|
Før brukte dei gong (gjær frå heimebryggja øl) til heving og baka då dei hadde bryggja til jol.
Steiking i omn: 175 grader i ca. 1 time. |
Ingredienser |
Bilde |
200 gr. smør smeltast 6 dl lunka mjølk 1 pk gjær rørast ut i ein mjølkeskvett 200-250 gr. sukker 1 ts. kardemomme 2 pk. sukat 200 gr. rosiner (kan ha i 1-2 egg) Kveitemjøl (Ca 2 liter) |
|
|
Slik gjør du |
Smelt smør, varm mjølk (fingervarmt). Rør gjæren ut i ein mjølkeskvett. Bland alt. Arbeid deigen godt. La den heve på ein lun plass, til dobbel so stor. Bak ut 2 runde kaker eller del i 3 og ha dei i smurde former. La heve på nytt, pensle med mjølk eller egg før steiking. |
Spesielle egenskaper |
Tradisjonsmat |
Kilde: Sølvi |