Kronens kake |
|
Kronens kake er billig fordi den lages med poteter for å drøye mandlene (et poeng i hine hårde dager). Potetene gjør kaken svært saftig og god. Pynt den med bær fra fryseren. Gir ca 10 kakestykker. |
Ingredienser |
Bilde |
150 g mandler 100 g smør eller margarin 3 dl sukker 4 egg 1/2 dl hvetemel 200 g kokte kalde poteter
Sitronsmørkrem (valgfritt):
3 egg 2-2 1/2 dl sukker saft av 2 store sitroner 6 ss smeltet smør
Karamellglasur (valgfritt- alternativ til sitronsmørkrem):
1 dl kremfløte 1 1/2 dl melk 2 dl melis 1 ss sirup 2 ss kakao 1 ts vaniljesukker |
|
|
Slik gjør du |
Skåld mandlene og mal dem. Rør smør og sukker hvitt. Skill eggene og tilsett eggeplommene en om gangen sammen med litt hvetemel. Rør kraftig mellom hver gang.
Skrell potetene og press dem, eller riv dem på råkostjern. Vend poteter og mandler inn i røren.
Stivvisp eggehvitene og vend dem inn i røren til slutt. Hell røren i en godt smurt bløtkakeform, 24 cm i diameter.
Stek kaken på rist på nederste rille i ovnen ved 175 grader i ca 1 time. La kaken stå noen minutter i formen før den hvelves på rist.
Kaken kan serveres med bare et melisdryss over som en formkake, eller med vanlig melisglasur. Kaken blir imidlertid mer forseggjort når den pyntes som bløtkake, f.eks:
1. Sitronsmørkrem
Rør eggene sammen med sukkeret. Største sukkermengden til store egg. Rør sitronsaften inn sammen med smøret. Sett bollen i kaldt vann og rør til kremen tykner. Bruk tregaffel, ikke visp. Kremen skal bli ganske kompakt, ikke vispes luftig.
Avkjøl kremen helt før den strykes utover kaken. Kaken skal ikke deles. Visp krem av vanlig kremfløte med litt sukker og sprøytpynt opp langs kakesiden. Pynt med opptint rips som er rullet tørre på kjøkkenpapir (legg et lag oppå kremen). Langs kanten kan du f.eks. velge bjørnebær eller andre `faste` bær.
2. Karamellglasur
Bland alle ingrediensene i en kasserolle. Kok til karamellen begynner å tykne og blir faste dråper når noen prøves i kaldt vann. Avkjøl glasuren og hell den på kaken. Stryk glasuren ut over kantene også. Pynt denne kaken med frukt, f.eks. mandarinbåter eller kiwiskiver.
|
Kilde: Sølvi |
|