Safrankringler (Lussekatter) |
|
Denne oppskriften er fra bladet Alle Kvinner i 1973. Bladet er ikke mer, men oppskriften er så god at den fortjener et lengre liv!
1 gram safran koster en del, men tar du mindre, blir ikke deigen så gul og fin. Det var 3 gram i originaloppskriften, men det er unødvendig mye. Safran er det tryggest å kjøpe på apoteket. Billig safran kjøpt i syden kan være gurkemeie. Det er stor forskjell på både lukt og smak.
Oppskriften gir 2-3 kringler eller kranser, men kan formes til småbrød eller hva som helst. |
Ingredienser |
Bilde |
1 g safran 1 sukkerbit 1 liter skummet melk 100 g gjær 400 g mykt smør 4 1/2 dl sukker 2 ts salt 3 ts kardemomme 2 egg ca 3 liter hvetemel
Fyll til kringlene: 50 g smør 2 ss sukker 2 ts kardemomme 1 1/2 dl rosiner 2 dl marsipan skåret i små terninger
Pensling og pynt: egg rosiner perlesukker hakkede mandler
|
|
|
Slik gjør du |
Støt safranen i en morter sammen med sukkerbiten. Løs opp gjæren i lunken melk. Ha i den finstøtte safranen, smør, sukker, salt, kardemomme, sammenvispet egg og 2/3 av hvetemelet. Arbeid deigen sammen og ha i hvetemel til deigen er passe fast. Sett den til heving til dobbelt størrelse.
Ha deigen ut på melet bakebord og kna til den slipper bordet. Form og fyll deigen etter ønske. La bakverket heve igjen, pensle med egg og dryss på perlesukker, rosiner eller mandler. Store kringler stekes ved 200 grader i 20-25 min, mindre bakverk ved 250 grader i 6-7 minutter. |
Kilde: Oddny |
|