Tilbake

Bringebær mellom kokos og lakris

Denne kaken kan du lage med den bunnen du liker best. Opprinnelsen til denne er en dansk oppskrift, men den hadde kjeksbunn, og vi synes det er bedre med en bakt bunn. Vi har brukt en kokos/marengsbunn, men andel- eller havrebunn er sikkert også godt. Hvis du ikke liker lakris, kan du lage en annen gelé, men den bør være litt søt for å balansere den syrlige bringebærfromasjen. Den tar litt tid å lage, men, i det tar ikke nødvendigvis lang tid før den er oppspist! Kan lages ferdig dagen før servering. Lakrisen kan kjøpes på nettet eller Illums Bolighus (Bergen og Oslo), Kaffelade (Bergen) og sikkert mande andre steder selv om de ikke er på forhandlerlisten. På nett: https://lakrids.no/collections/lakris
Ingredienser Bilde
Bunn:
4 stk eggehvite
1 ts sitronsaft
2 1/2 dl sukker
2 1/2 dl kokosmasse

Bringebærfromasj:
6 plater gelatin
600 g bringebær (gjerne frosset og tint)
100 g melis
Frø fra en vaniljestang
2 ss sitronsaft
4 dl fløte
250 g Tine Fyldig Yoghurt eller gresk yoghurt

Lakrisgelé:
4 plater gelatin
1 dl vann
100 g Sweet Liquorice Syrop fra Johan Bülow
Bringebær mellom kokos og lakris
Slik gjør du
Bunn:
Visp eggehviter og sitron til en stiv masse.
Tilsett sukker i 2-3 omganger under vispingen.
Vend inn kokos. Legg bakepapir i bunnen på en 24 cm form, og fyll i deigen.
Stekes ved 170 grader i ca 40 minutter, den skal være lysebrun. Hvis den har est opp, kan du forsiktig jevne den til når den er halvkald. La den bli helt kald, gjerne i kjøleskap, før fromasjen legges på.

Bringebærfromasj:
Hvis du vil ha helt glatt fromasj, kok opp bringebærene og sil dem gjennom en sikt eller sil slik at frøene ligger igjen.
Bløt gelatinen i kaldt vann i 5 minutter.
Varm opp bringebærmassen sammen med melis, sitron og vanilje. Når det såvidt koker, tar du det av platen og rører inn gelatinplatene. La blandingen bli helt kald og tyktflytende, men ikke stivnet.
Pisk fløten til krem, ha i yoghurten og pisk til det blir like stivt som krem.
Bland kremen med bringebærblandingen.
Legg kakebunnen på et fat og sett på en kakering som slutter helt inntil bunnen. Hell fromasjen på og jevn den ut så den blir helt flat uten dumper, heller ikke rundt kanten. La stivne i kjøleskap.

Geleen:
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter.
Kok opp 1 dl vann og rør inn lakrissirupen. Ikke bruk visp, for da danner det seg bobler som gjør at du ikke får den speilblanke overflaten på geleen. Rør til slutt inn den oppbløtte gelatinen. La geleen bli kald, men pass på: Den skal ikke stivne, den skal være tyktflytende, det skal vise spor etter røring noen sekunder etter at du har rørt, men den skal ikke være så tykk at den klumper seg. Hell den forsiktig over fromasjen, start med veldig lite. Hvis geleen blir matt fordi noe av fromasjen løser seg opp, venter du til geleen er litt tykkere og heller den utover kaken i et jevnt lag.

La kaken stå i kjøleskap til neste dag, fjern kakeringen rett før servering.

Spesielle egenskaper
Uten hvetemel
Kilde: Kakemonsen.no