Tilbake

Økologisk brød. 3 brød a ca 1000 gram.

Dette blir svært gode og ikke minst sunne brød. Det blir en spesielt god smak når du baker med økologisk dyrket mel. Prøv å få tak i mest mulig "spelt" mel. det er en urhvete. Det er ganske dyrt mel, men inneholder mye mer vitaminer og mineraler enn vanlig mel. Gå i helsekostbutikk, da bør du få tak i alle ingrediensene i denne oppskriften. Når det gjelder korn til bløting, så kan man bruke fantasien. Bruk det du liker.
Ingredienser Bilde
Natthev:
2 dl. kaldt vann
10 gr. kraftgjær.
ca 50 gr. sammalt grovt rugmel (økol.)
ca 50 gr. hvetemel (økol.)
Bland gjæren ut i vannet. Bland så resten inn og elt godt sammen. La stå tildekket på kjøkkenet til neste dag.

Bløting:
6 dl. kaldt vann.
25 gr. salt
150 gr. solsikkekjerner (økol.)
200 gr. klemt spelt.
200 gr. klemt rug.
100 gr. havregryn (økol.)
Bland dette godt og la det stå sammen med nattheven til dagen etter.

3 dl. vann. (litt lunkent, ca 32-34 grader)
1 dl øk. olivenolje
90 gr. gjær
1 1/2 ts maltekstrakt.
Bland det ovenstående godt.
Ha så i heven og de bløtede kornene.
300 gr. sammalt rugmel grovt (økol.)
400 gr sammalt hvetemel grovt (økol.)
ca. 5 - 600 gr. hvetemel (økol.)

Økologisk brød. 3 brød a ca 1000 gram.
Slik gjør du
Bland deigen sammen i en bolle. Ta den så ut på melet benk og elt den lenge! Deigen skal ikke bli for hard, den skal være god å arbeide med og den er ferdig når den er glatt og smidig. La den så stå tildekket på kjøkkenet 1 time. Del så opp deigen i tre emner og kna gassene ut av emnene. La så emnene hvile tildekket i 20 min. til. Lag så brødemner av dem og ha dem i smurte former. Snitt emnene litt på skrå med en skarp kniv (tre snitt pr. brød, ca 2 cm. dypt) La brødene heve til litt over kanten på formene. Skyv brødene inn i ovnen som på forhånd er varmet til 250 grader. Slå 1 dl vann inn i ovnen og lukk døren umiddelbart. (Forsiktig og ikke brenn deg) Skru tempen ned til 190 grader og stek brødene i underkant av 1 time.
Spesielle egenskaper
Uten egg, Uten melkeprodukter, Utprøvd med økologiske råvarer
Kilde: Gunnar