Tilbake

Glazed doughnuts (donuts)

Dette er en amerikansk oppskrift oversatt og tilpasset av Kakemonsen.no. Deigen skal hvile noen timer, så du kan gjerne lage den dagen før. De smaker best nystekte, men går fint an å fryse.

I stedet for Glaze, som for noen kan bli litt for søtt og klissete, kan du pynte med sjokolade, melisglasur eller bare dyppe i sukker. Eller ikke ta noe på i heletatt.

Kjøkkenmaskin er praktisk, hvis du ikke har, bruker du hendene eller en sleiv.

Denne oppskriften er utprøvd med vanlig Regal hvetemel. Vær oppmerksom på at andre meltyper (økologisk, spelt etc) både kan gi fastere/løsere deig og kan gjøre at heveevnen blir endret. Hvis du bruker disse, bør du ta av siste delen av hvetemelet og blande det inn hvis deigen ikke blir fast nok. Den skal være som en litt løs bolledeig.

Du trenger noen brett med lokk over, f.eks plastbokser som snus opp ned, kaketiner etc når ringene skal heves før steking.

Du finner noen bilder på vår Facebookside.

Ingredienser  
Doughnuts:
2 dl melk
55 g sukker
1 pakke tørrgjær
2 ts bakepulver eller «Luftigere bakst»
2 store egg, ca 130 gram totalt
140 g smør
550 g hvetemel
1/4 ts salt

Glaze:
350 gram melis
1/2 ts salt
1/2 ts vaniljesukker
1 dl kald melk

1 flaske frityrolje (2 liter) eller 3 pakker (1,5 kilo) Flott matfett.
Slik gjør du
Deigen:
Varm opp melk, sukker og smør, la det bli akkurat så varmt at smøret smelter.
Visp sammen eggene og hell dem i melkeblandingen.
Bland sammen hvetemel, tørrgjær, bakepulver og salt.
Bland alt i en kjøkkenmaskin med eltekrok og elt til det er en smidig deig.

La deigen heve under tett lokk/plast i kjøleskap over natten eller i alle fall 4 timer.

Utbaking:
Gjør klar brett som pensles med olje. Du trenger brett tilsvarende 2-3 stekebrett, men altså noe som er mulig å legge noe over så de ikke tørker ut under heving.

Kjevle ut deigen til 0,5 cm tykkelse og stikk ut ringer, helst litt større enn smultringer, de blir for tørre hvis de er for små. Legg på et brett eller på bakepapir penslet med frityrolje, og dekk over med et lokk, det må være plass til at de hever. La ringene heve 1-2 timer i romtemperatur til de har fått minst dobbel tykkelse.

Gjør klar frityrolje/matfett, den skal varmes opp til 190 grader. Hvis du ikke har termometer, stikk skaftet på en tresleiv nedi, det skal boble rundt skaftet når fettet er varmt nok.

Mens fettet varmes, lager du glaze- der skal ingrediensene bare røres sammen til en jevn suppe. Videre lager du klar et fat dekket med kjøkkenpapir (gjerne 8-10 lag) og en skål med glaze til å dyppe dem i.

Stek 2-3 ringer i gangen, la dem dryppe av på et tykt lag kjøkkenpapir og dypp dem i glaze. La dem gjerne dryppe av hengende på ett eller annet, da blir de blanke og fine.


Spesielle egenskaper
Utenlandsk spesialitet
Kilde: Kakemonsen.no