Tilbake

Eplepai med karameller

Bør spises lunken. Pass på at både egg og smør har romtemperatur, ellers skiller deigen seg.
Ingredienser Bilde
Deigen:
120 g mykt smør
80 g melis
litt salt (hvis du ikke bruker meierismør)
240 g hvetemel
2 egg (små)
1 lite egg til pensling.
(Eller ta to store og hold av litt til pensling.)

Fyllet:
75 g smør
75 g sukker
500 g epler
100 g karameller (det skal egentlig være Thorntons Toffee, men de er vanskelige å få tak i, så vi bruker Smørbukk)

Litt melis til å drysse over.
Eplepai med karameller
Slik gjør du
Deigen: Rør smør, melis og saltet hvitt.
Rør sammen eggene. Bland egg og hvetemel (som siktes) vekselvis i røren. Bland forsiktig, ikke rør mer enn nødvendig.
La deigen stå kjølig ca 1 time.

Lag i mellomtiden fyllet:
Smelt smør og sukker i en kasserolle. Skrell eplene og del dem i båter. Legg eplebåtene i smør/sukkerblandingen og la de småkoke i 5 minutter. Avkjøl.

Når deigen har hvilt og fyllet er kaldt, kjevles eller trykkes vel halvparten av deigen ut i en rund paiform (22-24 cm). Deigen skal være ca 1/2 cm tykk. Hvis deigen er for løs å arbeide med, kan du tilsette litt mer mel. Deigen skal gå godt oppover sidene på formen. Legg i eplebåtene, men uten saften hvis det skulle bli noe igjen i gryten, fordel karamellene utover og skjær vekk overflødig paideig fra kantene av formen. Kanten pensler du med litt egg. Kjevle resten av deigen ut til lokk og legg det over. Trykk sammen i kanten, og skjær vekk det overflødige. Dekorer evt. med restene. Pensle med egg.

Stekes ved 180 grader i 35-40 minutter. Avkjøl litt og dryss over litt melis.

Is, krem eller creme fraiche passer bra til.



Kilde: Kakemonsens utsendte spion i England