Tilbake

Pepperkakehus- noen tips fra Kakemonsen.no

Vi anbefaler at du beregner tre eller fire dager, da blir det ikke så mye arbeid hver dag: En til å sette deig, en til å steke og en til å pynte. Det beste er å vente enda en dag med å sette det sammen.
Ingredienser Bilde
Velg en god deig. Huset på bildet er laget av oppskriften ”Pepperkakedeig” som du finner på Kakemonsen. Den er veldig fin å arbeide med. En annen som er veldig god, litt mer karamellaktig, er Pepperkake-favoritten. Pepperkakehus- noen tips fra Kakemonsen.no
Slik gjør du
Lag eller finn et mønster. De fleste julebøker har et. Det som vi har brukt, er hentet fra boken Norsk Ukeblads store julebok. Men det er ikke vanskelig å tegne det selv. Vi anbefaler sterkt bruk av mønster, for det er vanskelig å skjære til delene etter at de er stekt hvis de er skjeve. Lag gjerne mønsteret i litt kraftig papir eller tynn papp, da kan du bruke det flere ganger. Da kan du også lage en ”prøveutgave” i papir/papp og se hvordan det blir.

Når du har kjevlet ut deigen (bør være minst 0,3 mm for å få kraftige nok deler), legger du på mønsteret til en del og skjærer rundt den med 1-2 cm ekstra. Deretter legger du den over på bakeplaten, la den ligge litt i tilfelle deigen trekker seg sammen, og så legger du mønsteret på og skjærer nøyaktig til. Stek store deler for seg og små for seg, ellers blir de små delene brent. Når delene er kommet ut av ovnen, kan du for for sikkerhets skyld legge mønsteret på igjen og evt. skjære vekk det overflødige før kakene blir harde.

Vinduer og dører kan du lage før eller etter deigen er stekt. Hvis du lager vinduer i ustekte kaker, kan du legge et drops inni, når det smelter blir det glassrute. Til små vinduer er det nok med en mindre del av dropset. Det går fint å skjære ut vinduer etter at kakene er stekt også. Hvis du vil ha glassruter, bruk gelatinblad som du fester med litt melisglasur.

La delene bli helt kalde før montering, helst bør de ligge til neste dag. Vi anbefaler å pynte huset før det settes sammen, i alle fall veggene. Da ligger melisglasur og pynt på plass uten å skli ned. La det stivne skikkelig før du setter det sammen.

Finn noe å sette huset på. Legg et matpapir e.l. under. Dette skal klippes vekk eller dekkes med noe, for det blir flekkete av karamell og diverse.

Til montering anbefaler vi Smørbukkarameller av flere grunner: Massen smelter før den blir like varm som smeltet sukker, dvs det er ikke så lett å brenne seg. Den stivner senere og i den perioden kan du forme/trykke den inn i hjørner med fingrene. I tillegg kan karamellblandingen varmes opp igjen dersom den stivner før du er ferdig.

Men hvis du ikke har eller vil bruke Smørbukk:
Smelt sukker. Når det er smeltet og blitt lysebrunt, kan du starte monteringen. La karamellen stå på veldig svak varme mens du arbeider, ellers blir den hard. Dypp kantene i karamellen og sett dem sammen. Legg på litt ekstra karamell med kniv eller teskje innvendig i hjørnene om nødvendig. Etterpå kan du evt. pynte over kantene med melisglasur.


Spesielle egenskaper
Barnas favoritt
Kilde: Kakemonsen.no