Stollen |
|
Dette er en tysk julekake. Den finnes i litt forskjellige varianter. Dette er en oppskrift fra Bayern, og det er en ekte Mors Oppskrift. Denne kan lages en stund før jul, den skal stå en stund. Selve bakingen tar tre dager, hvorav det meste av arbeidet er fordelt på dag 2 og 3. Til sammen blir det ikke mye mer arbeid enn med en hvilken som helst gjærdeig. |
Ingredienser |
Bilde |
100 g rosiner 2-3 ss rom --- 500 g hvetemel 1 klype salt 50 g gjær (ikke tørrgjær) 1,25 dl lunken melk 100 g sukker 190 g smør 2 eggeplommer Litt finhakket sukat og apsikat Litt sitronskall Litt kanel 250 g skåldede, grovhakkede mandler --- Til pensling og strøing etter steking:
100 g smeltet smør 100 g melis
|
|
|
Slik gjør du |
Start første dagen med å bløtlegge rosinene i rom og skålde mandlene. Andre dagen setter du en fordeig: Løs opp gjæren i lunken melk, tilsett 1 ts sukker og 1 ts hvetemel. La dette stå til gjæren begynner å virke (det begynner å bli skum på overflaten), ca 20 minutter. Smuldre det kalde smøret i hvetemelet. Bland i de andre tørre ingrediensene og til slutt eggeplommene og fordeigen. Bland alt godt. Dette blir en veldig fast deig, så det er best å bruke hendene. Du blir ikke klissete, for deigen er feit. Kna til deigen er glatt. Legg lokk eller plast over bakebollen og sett den et kaldt sted til neste dag. Tredje dagen tar du opp deigen, knar den litt til, til den igjen er glatt, og deler den i to emner. Lag først en ball og kjevle denne litt utover til en 2-3 cm. tykk, oval leiv. Trykk litt ekstra med kjevlet langs midten og brett den på langs, men slik at den øverste ikke går helt ut til kanten på den nederste delen. Gjør det samme med den andre delen av deigen. Legg brødene på brett og la dem heve under plast i minst en time, gjerne lenger. Stekes ved 170 grader i ca en time. Mens de fremdeles er varme, smeltes smøret, brødene pensles med dette (også undersiden) og de rulles i melis. Smøret gjør at det blir en hinne som gjør at de ikke tørker ut. De skal holde seg i et par uker så lenge de ikke er skåret i. De må være innpakket i aluminiumsfolie og lagret et kaldt sted.
Skjæres i skiver og serveres med eller uten smør. |
Kilde: Frau Fuchs. Oversatt og testet i Norge av Kakemonsen.no |
|