Dansk rugbrød med surdeig |
|
Surdeig får du fra noen du kjenner (er de danske, er det større sannsynlighet for at du får napp!), eller lager selv slik: Bland 1 dl skummet surmelk, 1 ts salt og 3 ss hvetemel (du kan også bruke rugmel eller spelt) til en grøt. La det stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager, da blir det litt væske på overflaten og litt luftbobler i deigen. Bland i 1 dl lunkent vann og 3 ss hvetemel igjen, og la dette stå til neste dag. Du kan gjerne utvide surdeigen med mer vann og hvetemel en gang til dersom du har tid å vente, det er bare en fordel. Når du baker med surdeig, er det viktig at du lar den heve i formene etter at du har tilsatt siste resten av mel. Hvis du først har knadd luften ut av deigen, må du tilsette mer mel/vann for at det skal bli fart i hevingen igjen. Da må du vente flere timer til den har hevet seg igjen, for det går langsommere med surdeig enn med vanlig gjærdeig. |
Ingredienser |
Bilde |
1. dag: Surdeig røres ut i 1,6 dl lunkent vann. Tilsett 5 ts salt 200 g skårne rugkjerner 550 g grovt rugmel 600 g hvetemel 150 g hvetekli 200 g solsikkekjerner
Røres sammen og hever i 12-24 timer med klede over.
2. dag tilsettes 360 g skårne rugkjerner 700 g grov rug 5 dl lunkent vann, evt. litt mer.
|
|
|
Slik gjør du |
Deigen skal ha samme konsistens som våt sement. Husk å ta av et par dl. deig 2. dagen. Hell denne i et glass, dryss med salt, skru på lokk og oppbevar i kjøleskapet til neste gang du baker. Den er klar til bruk igjen etter en uke, men kan stå 3-4 uker.
Fyll deigen i smurte former. Fyll formene 3/4 opp. Etterhev i 2-3 timer med et klede over. Stekes i 1 time og tre kvarter ved 175 grader på nederste rille. Brødene tas ut av formene straks etter steking.
|
Kilde: Bjarne |
|