Tilbake

Vørterkake

Spises med smør. God med ost og ved juletider kan den nytes med sylte, rull og sild.
Ingredienser Bilde
50 g gjær
2 1/2 dl melk
3 1/2 dl (1 flaske) vørterøl
1 dl mørk sirup
400 g (6 1/2 dl) rugmel (sammalt fin)
1 ts salt
1 ts nellik
1 ts allehånde
1 ts ingefær
1 ts anis
ca. 400 g (7 dl) hvetemel
250 g rosiner
Vørterkake
Slik gjør du
Smuldre gjæren i bakebollen. Varm opp melk, vørterøl og sirup til 37 grader. Hell blandingen over gjæren, rør til den er oppløst. Ha i rugmel og rør til en løs fordeig. Dekk til bollen, hev 30-40 minuttter. Ha i salt, krydder, hvetemel og rosiner. Bruk så mye mel at deigen blir fast og smidig. Hev til dobbel størrelse. Del deigen i to eller tre og form emnene til runde eller avlange kaker. Sett dem på bakepapir eller melet stekeplate. Litt av deigen kan knas med litt mer mel til en fast deig, trilles til pølser og kuler og brukes til å pynte brødet. Etterhev 20-30 minutter. Dusj med vann, stek nederst i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist under klede slik at skorpen holder seg myk.
Kilde: ho Wenche