Tilbake

Surdeigsbrød

To store brød. Det anbefales å lage surdeig ved å blande mel og vann. I romtemperatur utvikles gjærsopp og melkesyrebakterier. Melkesyren forbedrer bakeegenskapene. Brødet får en fin struktur og smuler lite. Surdeigen gir en fyldig og karakteristisk aroma.
Ingredienser  
Surdeig:
300 g (5-6 dl) sammalt rug
25 g gjær
4,5 dl vann 37 grader

Ner surdeigen er ferdig:
400 g (6,5-7 dl) hvetemel
300 g (ca. 4,5 dl) sammalt hvete, grov
100 g linfrø (vel 1 dl)
2 ts salt
25 g margarin
2 dl vann 37 grader
Slik gjør du
Løs gjæren i vannet, bland i melet. Dekk med plast. La stå lunt (romtemperatur 23 grader C) i ett døgn. Surdeigen har bobler på overflaten og lukter syrlig når den er ferdig.
Bland så en porsjon surdeig med vann, salt, gjær og margarin. Ha i sammalt mel, linfrø og hvetemel. Elt godt. Forhev ca. en halv time lunt. Form brødene, bruk form. Etterhev 45-50 minutter. Stek ca. 1 time ved 175 grader.
Spesielle egenskaper
Lite kunstige stoffer/halvfabrikata, Tradisjonsmat, Uten egg
Kilde: ho Wenche