Surdeigsbrød |
|
To store brød. Det anbefales å lage surdeig ved å blande mel og vann. I romtemperatur utvikles gjærsopp og melkesyrebakterier. Melkesyren forbedrer bakeegenskapene. Brødet får en fin struktur og smuler lite. Surdeigen gir en fyldig og karakteristisk aroma. |
Ingredienser |
|
Surdeig: 300 g (5-6 dl) sammalt rug 25 g gjær 4,5 dl vann 37 grader
Ner surdeigen er ferdig: 400 g (6,5-7 dl) hvetemel 300 g (ca. 4,5 dl) sammalt hvete, grov 100 g linfrø (vel 1 dl) 2 ts salt 25 g margarin 2 dl vann 37 grader |
|
Slik gjør du |
Løs gjæren i vannet, bland i melet. Dekk med plast. La stå lunt (romtemperatur 23 grader C) i ett døgn. Surdeigen har bobler på overflaten og lukter syrlig når den er ferdig. Bland så en porsjon surdeig med vann, salt, gjær og margarin. Ha i sammalt mel, linfrø og hvetemel. Elt godt. Forhev ca. en halv time lunt. Form brødene, bruk form. Etterhev 45-50 minutter. Stek ca. 1 time ved 175 grader. |
Spesielle egenskaper |
Lite kunstige stoffer/halvfabrikata, Tradisjonsmat, Uten egg |
Kilde: ho Wenche |
|