Tilbake

Oldemors eplekake

God som dessert etter en kraftig middag, med en pisket krem og kaffe til...
Ingredienser Bilde
Deig:
200 g smør, romtemperert
100 g sukker
revet skall av en sitron
1 egg
300 g hvetemel

Fyll:
ca. 800 g epler
50 g sukker
1 ts kanel
1 ts malt nellik
100 g malte mandler
100 g finhakkede rosiner

Pynt:
Melisdryss
Oldemors eplekake
Slik gjør du
Prosedyre : Rør smør med sukker, sitronskall og egg. Bland hvetemelet godt inn. Pakk deigen i folie, la den ligge i kjøleskapet mens du lager fyllet. Skrell eplene, fjern kjernehusene og finhakk eplene. Bland de med sukker, kanel og nellik. Finhakk mandler og rosiner i matmølle og tilsett. Kna deigen lett sammen. Press 2/3 av deigen i bunnen og ca. 4 cm opp langs kanten på en smurt og strødd springform (26 cm). Prikk med en gaffel over det hele. Kjevle resten av deigen ut på melet bakebord til et kakelokk som dekker formen. Fordel fyllet jevnt utover kakebunnen. Glatt det til, legg deiglokket på. Klem kantene mot hverandre med en gaffel. Stikk 2-3 ganger i lokket med en gaffel eller kniv. Stek kaka nederst i ca. 55 minutter ved 200 grader, til den er pent gyllenbrun. La avkjøle en stund på rist før du forsiktig fjerner formkanten. Avkjøl kaka før du drysser melis over gjennom en sil. Kremfløte pisket med litt vaniljesukker er nydelig følge.


Tips fra Kakemonsen.no vedr. utbaking: Du kan også kjevle lokket ut mellom to lag plastfolie. Det blir mindre klissete og det er lett å få lokket helt over på kaken. Prøvebakeren glemte melisdrysset, men kaken var veldig god likevel!
Kilde: ho Wenche