Tilbake

Eplekrans

Av deigporsjonen til eplekransen får vi også nok til å lage en eplestang.
Ingredienser Bilde
100 g smør
4 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1 krm salt
12 - 14 dl hvetemel
Fyll:
1 dl rosiner
3 syrlige epler
1 ss kanel
3 ss sukker
Pensling og pynt:
1 egg
ca. 50 g mandelspon
Eplekrans
Slik gjør du
Smelt smøret og la melken bli lunken i smøret. Rør gjæren ut i vesken og tilsett sukker, salt og mel til en smidig og blank deig. Dekk deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse, ca. 30 min.
Ta deigen opp på bordet og ta av knapt en tredjedel. Kjevle resten ut til en lang leiv, ca. 20 cm bred. Pensle kanten med sammenvispet egg.
Skrell eplene, skjær dem i tynne båter og bland dem med sukker og kanel.
Dryss rosiner langsetter midten av leiven og legg også eplene langs midten av lengden. Skjær eller klipp 1 cm brede remser i deigen på hver side av eplene. Brett remsene innover eplene, annenhver gang fra venstre og høyre. Form lengden til en krans, legg den over på platen og la den etterheve i ca. 30 min.
Pensle kransen med egg og strø mandelspon over. Stek kransen ved 200 gr. i nedre del av ovnen i 20-30 min, alt etter størrelsen.
Eplestang:
Av den resterende tredjedelen av deigen lager vi en eplestang på samme måte.
TIPS:
Av deigen til eplekrans ksn vi lage tre stenger istedenfor en stor krans.
Kilde: Vibeke