Tilbake

Bagels

16 stykker. De er runde med hull i midten. De er fattige på fett med en egen konsistens og smak. Fyll de gjerne med salat, pålegg, ost, røykelaks.... De kan fryses. Del de i to og putt de i brødristeren eller varm de i stekeovnen.
Ingredienser  
60 g smør/margarin
4 ss sirup
30 g gjær
3 dl lunkent vann
2 ts salt
200 g grovt sammalt hvete
400 g hvetemel

Til koking:
3 liter vann
2 ss sukker

Pensling:
sammenvispet egg
Slik gjør du
Bland smør, sirup, gjær (løst i lunkent vann) og salt i en matmølle. Kjør blandingen jevn og ha i mel til deigen er fast og slipper bollen. Sett den tildekket på et lunt sted ca. 1 time eller til dobbel størrelse.
Kna deigen og del den i 16 emner. Trill til boller som trykkes litt flate. Lag et hull i hver bolle - trykk tommelfingeren gjennom, midt i. Utvid hullet ved å svinge bollene rundt fingeren. Hullet blir mindre under heving; gjør det derfor større enn du hadde tenkt.
Sett ringene på en melet plate under klede ca. 10 minutter.

Koking: Kok opp vann og sukker. Legg forsiktig ca. 4 ringer om gangen i det kokende vannet. La bagelsene trekke ca. 5 minutter og snu de en gang under trekketida. Ta ringene opp med hullsleiv og la de renne godt av før de legges på stekeplate med bakepapir.
Pensles med sammenvispet egg. Dryss gjerne på litt grovsalt, karve, solsikkefrø eler valmuefrø.
Eller kanskje litt ost ?
Stekes ved 200 grader i ca. 25 minutter nederst i ovnen. Avkjøles på rist.
Kilde: ho Wenche